Singapurlu bilim insanları, yusufçuk ve ağustos böceklerinin kanatlarındaki nano sütunlardan ilham alarak antibakteriyel nano kaplamalar geliştirdi.
Bilim Teknoloji ve Araştırma Ajansının internet sitesinde yapılan açıklamaya göre, araştırmalar, yusufçuk ve ağustos böceklerinin kanatlarının "nano sütun"
adı verilen küçük yapılarla kaplı olduğunu, çivili yatağa benzeyen bu yüzeyle temas eden bakterilerin hücre zarlarının hemen yırtıldığı ve bakterilerin öldüğünü gösterdi.Yani teknolojininin de hızla ilerlemesiyle bir çok hastalığa çare bulunabilecek.
Genel enfeksiyonların yüzde 80'inin el temasıyla yayıldığını hatırlatan bu tür virüs gibi kimyasal defektlerin aynı zamanda doğadaki canlılara da zararlı birer atık olduğunu söylüyorlar.
Bakterilerin kimyasaldan ziyade fiziksel olarak yok edildiği aktarılan açıklamada, yapılan bu teknoloji ile nanolar çevreye zarar vermemeye başlayacak ve çevre kirliliğininde önüne geçecek aynı zamanda hücre çeperine kadar ulaşabilcek bu teknolojinin insanlık açısından önemli bir bbuluş olduğunu düşünmekteyiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder