Tesisatçılar bu habere sevinir mi üzülür mü bilemiyoruz;
Dev bir su arıtma sisteminin borularında bulunabilecek bir sızıntıyı bulmak çok zor bir iştir.
Washington Üniversitesi’nden bilim insanlarının geliştirdiği elektrik ileten kağıt su sızıntılarını tespit edebiliyor. Prof. Anthony Dichiara liderliğindeki öğrencilerden oluşan bir ekip, geleneksel kağı üretim tekniklerini kullanarak ağaç fiberleriyle yüksek iletken karbon nanotüpleri karıştırdılar. En başta amaçları elektrik ileten bir kağıt üretmekti. Fakat kağıda yanlışlıkla su damlası gelince , kağıttaki ipsi hücreler hızla şişerek, normal boyun 3 katına ulaştılar.
Nanotüplerdeki bu değişiklik kağıtın iletkenliği bozarak, kağıttan led lambaya aktarılan gücü kesti. Fakat sonrasında kağıt kuruyunca, iletken ağ yeniden oluştu ve tekrar devreye girdi. Ekip şimdi endüstriyel hatlara üzerine bu kağıtları sararak, sızıntıları tespit etmeyi hedefliyor. Eğer herhangi bir sızıntı oluşursa, alarm çalarak, kontrol istasyonundaki teknisyeni uyaracak.
Ayrıca kağıt sadece suya tepki veriyor, diğer sıvılara tepki vermediğinden yakıtlarda istenmeyen suyu tespitte kullanabilir. İletken kağıtın sıradışı uygulamaları da olabilir, incecik OLED ekranlara enerji verebilecek elektronik gazeteler için kullanılabilir.
kaynak:gercekbilim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder