22 Kasım 2017 Çarşamba

Puro Göktaşı

Güneş Sistemi ilk kez yıldızlararası bir ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. Başka bir sistemden geldiği düşünülen göktaşı, şekli ve boyutlarıyla da bilim çevrelerinde büyük heyecan yarattı.


Araştırmacılar insalığın yıldızlararası ilk ziyaretçisinin gizemini çözmeye çalışıyor. Bilim insanları başka bir yıldız sisteminden gelen bir göktaşının güneş sistemine girdiğini duyurdu.
İlk olarak 19 Ekim’de fark edilen göktaşı Güneş ve Merkür yörüngesi arasından geçti. Çok büyük bir hızla ilerleyen göktaşının "Lara" yıldız sisteminden geldiği sanılıyor.

Araştırmacıların havai dilinde haberci anlamına gelen "Oumuamua" adını verdiği göktaşı şekliyle de benzerlerinden ayrılıyor. 400 metre uzunluktaki göktaşının genişliği 40 metre. Araştırmacılar onun için "puro göktaşı" betimlemesini yapıyor.

Göktaşı her 7,5 saatte bir kendi ekseninde dönüyor. Oumuamua’nın 1 Kasım’da Mars’ın yörüngesinden geçtiği, 2018’de ise Jüpiter’in yörüngesine ulaşacağı belirtiliyor

Biliminsanları göktaşının Güneş Sistemi'ndeki asteroid'lere benzer yapısı nedeniyle, dünyaya benzer gezegenlerin başka yıldız sistemlerinde de görülebileceği yorumlarını yapıyor. 14 Ekim'de dünyaya 24 milyon km yaklaşan göktaşının Güneş Sistemi'ne bir daha dönmeyeceği ifade ediliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder