Günümüzde alışveriş işlemleri, büyük ölçüde internete taşındı. İnternet üzerinden alışveriş yapmak hem daha kolay, hem de daha avantajlı. Ancak her yerde olduğu gibi, burada da kötü niyetli insanlar bol miktarda mevcut ve paranızın güvenliği için, çok dikkatli olmalısınız. İnternet üzerinden yapılabilecek hırsızlıkları anlamak ve bunlara karşı kendinizi korumak için yapmanız gereken, oldukça kolay, ancak kolay olduğu kadar da önemli bazı ipuçları var.
İnternet'te Güvenli Alışverişin 5 Kuralı
1-Alışveriş Yapacağınız Siteyi, Google’da Arayın
Üzerinden para göndereceğiniz site, eğer yeterince tanınmış ve bilinen bir firmaysa, Google üzerinden yaptığınız aramalarda, site ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilirsiniz. Kullanıcı yorumlarına da bakarak, mümkün olduğunca geniş kapsamlı bir araştırma sonucunda, site üzerinden alışveriş yapmaya başlayın.
2-Anormal Derecede Ucuz Fiyatlara Kanmayın
Takdir edersiniz ki, güvenilir firmaların sattığı ve piyasa değeri çok yüksek olan bir ürün, beklendiğinden çok daha ucuza satılmaz. İkinci el ürünlerin dahi, aşağı yukarı standart fiyatları vardır. Son zamanlarda, anormal derecede ucuz fiyata satılan bir ürün için ödeme yapıp, kapılarına gelen ürünün almak istedikleri olmadığını gören, çok sayıda insan ve vaka mevcut. Fiyat araştırmasını yaptıktan sonra, standart fiyatın anormal miktarda altındaki fiyatlarda satılan ürünlere, kuşkuyla yaklaşmalısınız.
3-Sitenin Adres Ve Telefon Numarası Bilgilerini İnceleyin
Güvenilir bir firmanın, mutlaka bir ofis adresi, telefon numarası ve çalışan yetkilileri bulunur. Adres ve telefon numarası bilgisi vermeyen sitelerden, bir adım uzak durun. Telefon numarası yazıyorsa, o telefonu arayıp adres bilgileri, istediğiniz ürünün stokta bulunup bulunmadığı, kargoya ne zaman verileceği gibi, oldukça basit sorular, size yardımcı olabilir. Aradığınız yetkilinin adını da mutlaka sorun ve not edin. Bazen yoğunluk yaşasalar da, ciddi firmalar size mutlaka döneceklerdir.
7Sadece Kapıda Ödeme Seçeneği Olan Sitelere Dikkat Edin
İnternet üzerinde, sanal pos cihazı ya da kapıda ödeme seçenekleri mevcuttur. Aynı mağazalardaki gibi, iki şekilde de ödeme yapılabilir. Ama bazı dolandırıcılar, bankalardan sanal pos yetkisi almak çok zor olduğu için, bunu alamazlar ve sadece kapıda ödeme seçeneğini kullanırlar. Bu sitelere karşı temkinli olun.
4-3D Secure Şifrelemesine Dikkat Edin
Kartla yapacağınız alışverişlerde, bankalar bu şekilde bir şifreleme yolu ile, kartınızdan ödeme yapılacağı zaman, telefonunuza tek kullanımlık bir kod göndererek, sizin onayınız dışında harcama yapılmasını engeller. Hangi bankanın kartıyla alışveriş yaparsanız yapın, bu yöntemin kullanılabilmesi gerekir.
5-Sosyal Medya Sayfalarına Bakın
Alışveriş yapacağınız sitenin, Facebook, Twitter, Instagram gibi sosyal medya sitelerinde sayfaları olup olmadığına, bu sayfalara gelen kullanıcı yorumlarına dikkat edin. Güvenilir ve kurumsal bir firmanın, Facebook sayfasının olmaması, pek de mümkün değil. Bu sayfaları kontrol edip alışverişinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
4Fiyat Karşılaştırma Sitelerine Göz Atın
Bir ürün üzerine, tüm internet sitelerinin koydukları fiyatları karşılaştıran siteler mevcut. Bu sitelerdeki kullanıcı yorumlarını, verilen puanları görerek, hangi firmanın daha güvenilir olduğuna dair bir fikir elde edebilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder