1 Haziran 2016 Çarşamba

23.ROBOT KARINCALAR

ROBOT KARINCA KOLONİSİ





Bu minik robot karıncalar kendi başlarına hareket edebiliyor gideceği güzergahı seçebiliyor.
Alt kısımlarına takılmış motor ve tekerlek vasıtasıyla hareket edebiliyor 

Önlerine çıkacak olan engeleri  sensörler aracılığıyla algılayabiliyor bu şekilde yollarını buluyorlar. Karıncalardan ilham alınarak tasarlanan robotların  tıpkı karıncalar gibi birbirleriyle iletişim kurabiliyor böylelikle yönlerini daha kolay buluyorlar.

Karıncalar bireysel hareket etiklerinde son derece işlevsizdirler.Kısıtlı bellek'leri vardır ve son derece aptaldırlar.
Ancak birlikte hareket ettiklerinde bir zeka örneği olarak karşımıza çıkarlar son derece özel olan bu yaratıklardan esinenilerek bilim dünyasına kazandırılmış robot karıncalar ilerde  önemli işler alacaklarına benziyor 

Karıncaların Yön Tayini

Canlı karıncalaradan ilham alınarak yapılan robot karıncalarda canlı karıncalarda bulunan özelik kazandırılmış ama tabi robotik dile indirgenilerek.
Karıncaların yönlerini kimyasal bileşenler bırakarak bulurlar gurup içinde kopmalar olmasın diye bu kimyasalar güzergahın içine bırakılırlar böylelikle karıncalar gittikleri yoldan sapmazlar ya da yalnız kaldıklarında alan içine bırakılmış o kimyasal'ın kokusunu alarak yönlerini tayin ediyorlar

Robot'larda ise bu iş biraz farklı oluyor onlar gidecekleri yönü ışık ile seçiyor ve ışığın yoğunluğuna bağlı olarak yönlerini tayin ediyorlar.Robotlara takılmış ışığa duyarlı anten aracılığıyla yön ayrımı yapabiliyorlar.Birlikte hareket etiklerin'de ise ışık izi vasıtasıyla ayrılmalar olmuyor. Üst taraflarına ilave edilmş ışık projektörü ve kamera gidilecek olan yönü antenler vasıtasıyla algılıyor.






         Okan Alagöz
www.Digiworksteam.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder