1 Ağustos 2018 Çarşamba

İnşaat Sektöründe 'Palplanş' ın Önemi

İnşaat sektöründe dikkat edilmesi gereken hususların ilk başında güvenilir yapılara imza atabilmek için zeminin sağlamlığı ve zeminin iyileştirilebilinmesi gelmektedir. Ülkemiz deprem yönünden riskli bir konumda olduğundan dolayı bahsettiğimiz kriter çok önemli bir ihityaçtır. Bu zemin problemlerine yeni teknolojiler ile birçok yenilik getirilmiştir.Bu sistemlerin en önemli olanlarından birisi de palplanş sistemidir.Genelde zeminin sağlamlığına etki edecek toprak ve suyu tutmak için kullanılan bu sistem, birbirine bağımlı bir şekilde zemine uygulanarak kazılacak olan alana dikey çelik bir duvar yaratan ve kenetlenme sistemi bulunan uzun yapı profilleridir.Tabiki uygulanacağı zeminin şekline ve tipine göre değişen bu sistem sağlamlık performansına ciddi katkılar sağlamaktadır.

Kalıcı ve geçici olarak uygulanabilinen bu sistemdeki iki yöntemde firmamız tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Kalıcı olarak kullanılanlar toprakta kalır ve dayanma yapıları olarak görev görürler.
Geçici olarak kullanılan palplanşlar ise yapılan kazılarda güvenli bir şekilde işi sürdürmek ve güvenli bir erişim sağlamak üzere tasarlanır ve sonra uygun bir şekilde çıkarılırlar.Yapının sağlam olabilmesi için önemli olan bu sistemin ayrıca çalışma aşamasında da önemli avantajları vardır. Örneğin,birkaç projede tekrar kullanılabilir, az bir korumayla su altı ve üstünde uzun çalışma ömrü vardır ve hafiftir. Ahşap, beton ve çelik olarak kullanılan türleri yapıya göre değişiklik gösterir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder