24 Mayıs 2018 Perşembe

Kanserde Erken Teşhise Çip Geliştiren Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud'a Ödül Yağmuru!


Berna Akdeniz ve Leyla Al Masoud liseli iki genç öğrencimiz kansere erken teşhis sağlayan mikro akışkan çip geliştirdiler.Geliştirdikleri bu proje kapsamında aldıkları ödüllerin de ardı arkası kesilmedi.

Okuldaki bilim kuruluna başvuran öğrenciler, ilk olarak bu konuda daha önce yayımlanan bilimsel makaleleri inceledi.Öğrencilerin kanseri erken teşhisini sağlamak için geliştirdikleri çip geçen hafta 81 ülkeden bin 800 projenin yer aldığı yarışmada biyomedikal mühendisliği dalında "dünyanın en iyi 3. projesi" olarak seçildi.Öğrencilerimiz "Kanserden Değil Geç Kalmaktan Kork" çalışmalarıyla Tubitak'tan gümüş madalya kazandılar bununla birlikte ABD'de ise Dünya'nın en iyi 3. proje arasına girebilmeyi de başardılar.


Öğrencilerimiz yaptıklar bir açıklamada ise :
"Akciğer, meme ve prostat kanserlerinin erken teşhisi için 2 mikro akışkan çip geliştirdik. Vücuttan alınan herhangi bir sıvı örneğini, mikro akışkan çiplere pipetlediğimiz zaman sonuçları gözleme imkanı buluyoruz. Mikroskop altında incelendiği zaman hücrelerin tutunup tutunamadığına bakarak kanserli olup olmadığını söylüyoruz. Sistemimiz 2 aşamada çalışıyor. İlk aşama genel bir kanser tarama testi niteliğinde, ikinci aşamada akciğer, meme ve prostat kanserlerinden hangisi olduğunu gözlemliyoruz."diyerek bilimsel alanda da yeni bir biyolojik adım gerçekleştirecek ve bizleri bu alanda temsil edecekler bizde onları tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder