23 Kasım 2017 Perşembe

Devrimsel Gelişme Kırılgan Ekranlara Son Verecek



Sussex Üniversitesi’nden bilim insanları akıllı telefon ekran kırılması problemine yeni bir çözüm getirdi. Grafen sayesinde akıllı telefon ekranlarını ucuz, daha az kırılgan ve çevreci yapmanın bir yolunu buldu.

 Normalde akıllı telefon ekranlarında kullanılan indiyum kalay oksit, hem kırılgan hem pahalı. İndiyum nadir bir metal ve çıkarırken doğaya verilen zarar büyük. İndiyum kalay oksite alternatif gümüş olsa da, o da pahalı. İşte Sussex Üniversitesi’nden gümüş nano teller ile grafeni birleştirmenin bir yolu bulundur.Yeni hibrit materyal sayesinde, mevcut teknolojilerdeki maliyet ve performans oranı dengelenebilir. Bu materyaller birleştiğinde ise tümüyle yeni bir materyal oluşturulabiliyor. Grafen tek tabakalı karbon atomlarından oluşturduğundan suda yüzebiliyor. Pul şeklinde bir tabaka yaratmak için aynı çocukken yaptığımız patates baskılar bir atom tabakası alınarak gümüş nanotel film şablonuna yapılabiliyor. Bu pul poli(dimetil siloksan) maddesinden yapılıyor, bildiğimiz silikon malzemeler gibi.

 Prof. Alan Dalton : “ Daha öncesinde gümüş nanoteller dokunmatik ekranlarda kullanılsa da, kimse bunu grafenle birleştirmeyi denemedi. Asıl heyecan verici olan grafenin yüzeye serme tekniğimiz. Grafen parçacıkları su yüzeyinde yüzdürerek, onları silikon bir kaşe ile toplayarak aynı patates baskı gibi gümüş nanofilm veya istediğimiz herhangi bir şablona basıyoruz. Bu devrimsel teknik aynı zamanda tabiatı gereği ölçeklenebilir. Bağıl açıdan gümüş nanoteller ve grafeni daha büyük ölçekte üretmek için büyük silindirler, spreyleme makineleri kullanılabilir. Yani yakın bir zamanda kırılan telefon ekranları tarihe karışabilir”.

Daha Yüksek Teknoloji ,Daha Ucuza, Daha Çevreci “Grafene, gümüş nanotel ağının eklenmesiyle elektrik iletkenliği on bin kat arttırıyor. Bunun anlamı çok az bir gümüşle aynı büyüklükteki gümüşle aynı veya daha fazla performans mümkün. Sonuçta yeni ekranlar daha duyarlı ve daha az enerji kullanır olacak.” Her ne kadar gümüşte nadir bulunsa da indiyuma oranla grafenle kaplanacak alan çok küçük. Çünkü grafen doğal grafitten üretiliyor ve doğada bolca bulunuyor. Her ne kadar gümüş kullanımı da havayı kirletiyor olsa da araştırmacılar grafen tabakaların kirleticilerin havaya karışmasını durdurduğunu gösteriyor. Ayrıca yeni geliştirilen film esneyebiliyor bu da yakın gelecekte tümüyle esneyebilen cihazlara imkan tanıyabilir.

kaynak:gercekbilim

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder