26 Mart 2018 Pazartesi

Mühendislerimizden Kıyafetleri Isıtacak Teknoloji Geliştirildi!

Türk mühendisler, saç telinden iki bin kat daha ince nanomalzemeler kullanarak kıyafetleri ısıtacak teknoloji geliştirdi.
Özellile  bu teknoloji o  kadar  ince olacakki yani bir saç teline benzetme  yapılmış ve  onunn kadar ince olduğu konuşuluyor.


Eksi 20 derece gibi çok soğuk ortamlarda bile 8-16 saat sıcaklığını koruyabilen kumaşlar, seri üretim ile ceketlere, paltolara ve ayakkabılara entegre edilerek kullanılacak.

Gümüşten yapılmış  ince nanoteller vücutla  buluştuğu annda vücudumuzu bir  hayli ısıtmaya yetebilecek  potansiyele sahipler.


 TÜBİTAK destekli projeleri ile 2010'da başladıklarını belirtiyorlar , projenin tamamlanmasının ardından gümüş nanotellerin başka uygulamalarını da geliştirmeye devam ettiklerini anlattı.

"ABD ORDUSU HAZIRLIK YAPIYOR"

Ünalan, Gümüş nanotellerle kaplanmış kumaşlar üzerine ABD'de yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren Ünalan, şunları kaydetti:


"Bir süre önce de ABD ordusuna bağlı bir Askeri Araştırma Merkezi'nin gümüş nanoteller ile yapılan bilimsel yayınlardan ilham alarak askeri amaçlı kullanılacak eldiven, mont ve yelek gibi ekipmanları geliştirmeyi amaçladıklarına dair araştırmalarını öğrendik. Bizim de aslında düşündüğümüz bu ısıtılabilir kumaşların askeri uygulamasının olabileceği yönünde. Biz de gümüş nanotellerle ısıtılan kumaşları geliştirdikten sonra öncelikle bu malzemenin soğuk kış şartlarında çalışan güvenlik güçlerinin kullanımına yönelik ürünlerin geliştirilmesinde kullanımının uygun olacağını düşündük ve bu amaçla prototipler geliştirmeye başladık."

Sinem Özdemir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder