21 Mart 2018 Çarşamba

Uykusuzluk Geni Keşfimizle Dünya Listesindeyiz!

Bilkent Üniversitesi'nde genetik üzerine çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Özçelik'in "uykusuzluk geni"ni keşfettiği çalışma, ABD merkezli uluslararası bilim dergisi Cell tarafından "2017 dünyanın en iyi bilimsel buluşları" arasına seçildi.
Dünayad bilim dergisinde seçielenler arasında yer alamaız oldukça gurur verici bizim için.



Cell tarafından yapılan açıklamada, bu seçimin, kapsamlı bir değerlendirme ve geniş bir bakış açısı ile kavramsal düzeyde en yüksek etkiyi yapan araştırmaların önceliklendirilerek gerçekleştirildiği vurgulandı.

"Uygusuzluk geni" ya da "gece kuşu" olarak belirtilen gen, Bilkent Üniversitesinden Prof. Dr. Özçelik ve Rockefeller Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Young'ın başında olduğu bir ekip tarafından ve yaklaşık 8 yıl süren bir araştırma sonucunda keşfedilmişti.
Yapılan araştırmalarda belirli biyolojik saatler üzerinden insanlara yeni yollar ve çözümler getirilmesi amaçlandı.Yani şöyle bizim aslında vücudumunuzun uykuya dalma yada beynimizin kendini uykulu hissetme gibi birden çok saati mevcut bu saatler bize aslında ne zaman uyuyacağımızı yada uykuya dayanıklık durumlarımızı oranlayabiliyor.


Çalışmada insanların gece kuşları gibi haraket ettiği yani belli bir mesafe sonrasında kendilerini uykulara tam olarak adapte edemedikleri ortaya atıldı.Bu yüzden sabah yada akşam arasında gündüz mesafesi karıştırılamaya başlıyor ve bu genin etkileri ortaya çıkıyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder